sâmbătă, 1 februarie 2014

DESPRE INVATAMANTUL ROMANESC SI LEGEA LUI IONUT

Comunicat de presa nr. 1/ 1 februarie 2014

Pentru ca:
”Parlamentul Strazii” este proiectul Asociatiei Torta si isi propune sa fie o miscare de emancipare civica care:
-sa caute, sa defineasca si sa faca cunoscuta vointa cetatenilor romani fata de clasa politica si in raport cu aceasta,
-sa defineasca principiile vietii socio-economice interesant de urmat pentru Romania si romani,
-sa organizeze dezbateri pentru clarificarea unor aspecte fundamentale pentru istoria recenta si indepartata a Romaniei, clarificare menita sa asigure formarea si dezvoltarea unor idei realiste si sanatoase fata de ceea ce a fost util, adevarat si oportun pentru noi, ca natiune si cetateni, dar si ceea ce a distrus un sistem de valori morale, capacitati economice,...intr-un cuvant a dus la crearea haosului in care traim astazi, haos in care isi fac loc in acelasi timp si spatiu doua Romanii, doua societati antagoniste, una a celor ce conduc (la putere sau din opozitie) si una a celor condusi. 
- sa defineasca si sa sustina interesele economice majore pentru Romania (adica sustinerea civica a ideii ca pentru Romania ar fi oportun sa ne centram politicile economice pe un domeniu de activitate, general recunoscut, astfel ca in 50-100 de ani sa devenim cei mai competitivi pe piata. Ca exemplu: agricultura ecologica, turismul de nisa-arhaic, cercetarea medicala, protejarea si exploatarea resurselor naturale prin firme de stat...etc. Prindefinire si sustinere” intelegem, in acelasi timp, si popularizarea tuturor cunostintelor, noutatilor dintr-un/despre un domeniu astfel in cat cetatenii sa decida ce doresc in cunostinta de cauza.)

Iata opinia noastra fata de urmatoarele subiecte publice:
1.    Educatie
2.    Legea lui Ionut

1.    Cazul invatatoarei………din……din…. care pretindea cadouri parintilor, pe un ton agresiv, sfidator este deplorabil(credem ca doamna are grave tulburari de sanatate). Sa nu recunoastem ca sistemul de invatamant este bolnav pe alocuri ar fi o vadita lipsa de moralitate din partea noastra. Da, in multe scoli, mai ales in mediul urban, in scoli cu pretentii se inscriu copiii pe baza atentiilor sau a telefoanelor date /primite. Da, este un intreg comert nociv cu materiale didactice, da, actul de invatamant nu este conditionat de obtinerea foloaselor dar se reflecta in atitudinea cadrelor didactice fata de elevi, pentru ca s-a incetatenit ideea ca trebuie sa dai daca vrei sa nu-ti traumatizeze copilul, trebuie sa dai daca nu vrei sa iti fie inscris copilul intr-o scoala de cartier slaba. Ar fi multe de adaugat.
Ce a dus la deteriorarea acestui sistem?
Patrunderea in sistem a multor cadre didactice pe baza de atentii, nepotism, etc. Mult prea multe cadre didactice si-au obtinut dreptul de a profesa in fabricile de diplome. Lipsa de competenta profesionala s-a acutizat si rezultatele din sistem au devenit dezastruase. Examenul de bacalaureat este elocvent.
Grav este si apetitul parintilor de a cumpara viitorul copiilor (spaga la bac, „sau atentiile”) .
As vrea sa precizam insa un MARE adevar.
Invatamantul romanesc, handicapat si gaunos, are unitati de invatamant raspandite in toata tara, si acolo unde atentiile lipsesc cu desavarsire, in sate uitate de lume, izolate, si aceasta este marea sa vocatie, de a acorda o sansa fiecarui copil care maine ar putea sa sustina aceasta tara si pe noi ca si colectivitate umana. La fel de adevarat este ca in invatamantul romanesc s-au investit sume colosale pe diverse cai, bani care s-au sifonat usor. Si tot adevarat este ca desi dascalii se plang de banii si salariile obtinute, la nivel de tara, acolo unde orice forma de industrie a disparut, sa fii profesor, educator, inavatator, este ca si cum l-ai prins pe Dumnezeu de picioare.(Statul, angajatorul, este sarac. Nu putem crea salarii pe care nu le putem sustine. Va veni momentul cand guvernele nu se vor mai imprumuta pentru a plati: pensii, salarii, etc)
Se pot spune multe desprte invatamantul romanesc, important este sa gasim, impreuna, o cale de a redresa acest sistem de interes national.
Iata propunerile noastre pentru redresarea sistemului de invatamant:
·       Revenirea la ciclurile de invatamant de 4 ani: 1-4, 5-8, 9-12 cu admitere la liceu si treapta a II-a. (astfel se asigura 10 clase obligatorii si posibilitatea de a se indrepta fie spre invatamantul profesional fie spre terminarea liceului si facultate).
·       Introducerea manualelor universale (acelasi tipar pt o materie de la Tisa pana la Prut si Dunare), tiparite de aceeasi tipografie in acelasi format si oferite gratis copiilor (art. 32, al 4 Constitutie :”Invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii.”)
·       Posibilitatea parintelui, sub garantia confidentialitatii, de a nota prestatia dascalului cu note de la 1 la 10 astfel: nivel de cunostinte si atitudine fata de copii. Nota trebuie justificata.
·       Constientizarea directorilor de unitati de invatamant ca sunt finantati in functie de numarul de copii scolarizati.
·       Directorii de scoala, liceu etc nu predau si sunt absolventi de Drept sau Economie (directorul este administratorul unui sistem).
·       Plata dascalului in functie de performanta si nu in functie de vechime (pentru ca ne aflam in fata unei plati neproportionale la acelasi volum de munca. Un tanar absolvent pentru acelasi volum de munca primeste mult mai putini bani decat un dascal cu vechime care poate ca este „obosit”. Propunem un spor de maximum 5 % pentru loialitatea fata de meseria de dascal si un spor pentru performanta elevilor(admitere, treapta si Bac) de 5 %. Criteriul performantei poate duce si la eliminarea suprascolarizarii pe hartie a cadrelor didactice) performanta se poate contabiliza in functie de: nr elevi la ora, gradul de promovare examene si de admitere, treapta si Bac.
·       Publicarea pe site-ul unitatii de invatamant a tuturor veniturilor salariale/ luna a cadrelor didactice si a personalului tesa pentru ca toti angajatii din sistemul de invatamant public sunt platiti din bani publici.
·       Nr. maxim de elevi la clasa 34. Numarul recomandat 26.
·       Reintroducerea orelor de lucru manual,
·       Introducerea de activitati libere, cu ritmicitate lunara, cum ar fi: turism, teatru, muzica, voluntariat.
·       Ne dorim o conlucrare intre cadrul didactic (diriginte) si parinti pentru toate activitatile libere (turism, teatru, muzica, voluntariat) fiind obligatorie existenta facturilor fiscale.
·       Norma cadrului didactic de 18 ore/saptamana la catreda si 1/zi (8 ore) pe saptamana de serviciu in scoala.
·       Eliminarea firmelor de protectie si paza. Scoala nu este Scoala de corectie.
·       Cadrul didactic nu are dreptul sa lucreze suplimentar in particular ca si cadru didactic, supraveghetor etc
·       Recomandarea, indrumarea parintilor spre afterschool-uri agreate este strisct interzisa.
·       Meditatiile platite catre elevii de la clasa sunt strict interzise.
·       Fondul clasei poate fi de maximum 10 lei.
·       Statul nu se obliga sa asigure uniforma scolara, ne fiind obligatorie.
·       Sustinerea scolii cu detergenti, consumabile, bani pentru mobilier, perdele etc este strict interzisa.
·       Incalcarea oricaror norme sus mentionate de catre cadrul didactic se va sanctiona cu incetarea contractului de munca in regim de urgenta.

2.     Despre Legea lui Ionut
Art. 22 , al 1 din Constitutie spune:”Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate.”
Constitutia este contractul mutual la care toti cetatenii acestei tari au aderat. Constitutia enunta ceea ce este important pentru noi si modul in care dezvoltam viata oamenilor in acest teritoriu. Alte legi cum ar fi Codurile: Penal, Civil etc precum si legi ca cea a administratiei publice locale sau noua lege a lui Ionut enunta modul in care am gasit de cuviinta sa concretizam principiul enuntat in Constitutie.
Prin urmare, orice om, adult sau copil, cu capacitate de discernamant sau nu, indiferent de „statura” sociala, pentru ca suntem egali in calitatea noastra de cetateni, avem dreptul sa fim in siguranta pe drumurile publice, in parcuri, in locuri publice, chiar si pe un teren(proprietate privata) aflat in paragina si nedelimitat. Nimeni si nimic nu are dreptul sa atenteze la viata noastra, la integritatea fizica sau psihica. Pentru ca acest lucru sa fie posibil au fost inventate si platite cu bani publici: autoritati locale, autoritati judetene, politie comunitara, etc.
Faptul ca ani de zile autoritatile sus mentionate, indiferent de culoarea politica, la putere si in opozitie, nu au facut nimic pentru a eradica problema cainilor vagabonzi nu poate fi imputata familiei lui Ionut.
Mai mult, Asociatia Torta gaseste ca un batran nu trebuie sa fie baby siter mai curand ar trebui sa-si vada de problemele varstei si societatea sa dea posibilitatea parintilor sa-si creasca copiii.
Este inadmisibil ca alocatia lunara a unui copil sa fie 42 lei in timp ce noi alocam fonduri pentru cainii fara stapan.
Propunem ca in regim de urgenta sa fie sistata orice forma de plata destinata  animalelor fara stapan. Banii economisiti sunt de drept ai copiilor din aceasta tara. Credem ca orice plus adaugat la cei 42 de lei este binevenit.
Ionut si moartea lui tragica a amintit societatii noastre ca este momentul sa ne interesam si sa ne implicam ca autoritate statala in ajutarea familiilor cu copii nu pana la 1-2 ani. Un copil nu creste in 2 ani si nu toti copiii din aceasta tara au parinti bogati sau care lucreaza in administratia locala sau centrala.


Aceasta este opinia exprimata de Asociația Torța in cadrul proiectului „Parlamentul Strazii.


Cu simpatie,

Elena Panaite
Presedinte Asociatia Torța
0743875908

facebook Parlamentul Strazii,

Victor Rebengiuc în ,,Tatăl,,

 Luni, 4 noiembrie 2024, în cancelaria școlii fiind, am mărturisit colegelor mele, cu o satisfacție triumfătoare, că am fost la teatru. Înde...