sâmbătă, 1 martie 2014

Comunicat de presa nr. 2/ 1 martie 2014



Pentru ca:
”Parlamentul Strazii” este proiectul Asociatiei Torta si isi propune sa fie o miscare de emancipare civica care:
-sa caute, sa defineasca si sa faca cunoscuta vointa cetatenilor romani fata de clasa politica si in raport cu aceasta,
-sa defineasca principiile vietii socio-economice interesant de urmat pentru Romania si romani,
-sa organizeze dezbateri pentru clarificarea unor aspecte fundamentale pentru istoria recenta si indepartata a Romaniei, clarificare menita sa asigure formarea si dezvoltarea unor idei realiste si sanatoase fata de ceea ce a fost util, adevarat si oportun pentru noi, ca natiune si cetateni, dar si ceea ce a distrus un sistem de valori morale, capacitati economice,...intr-un cuvant a dus la crearea haosului in care traim astazi, haos in care isi fac loc in acelasi timp si spatiu doua Romanii, doua societati antagoniste, una a celor ce conduc (la putere sau din opozitie) si una a celor condusi. 
- sa defineasca si sa sustina interesele economice majore pentru Romania (adica sustinerea civica a ideii ca pentru Romania ar fi oportun sa ne centram politicile economice pe un domeniu de activitate, general recunoscut, astfel ca in 50-100 de ani sa devenim cei mai competitivi pe piata. Ca exemplu: agricultura ecologica, turismul de nisa-arhaic, cercetarea medicala, protejarea si exploatarea resurselor naturale prin firme de stat...etc. Prindefinire si sustinere” intelegem, in acelasi timp, si popularizarea tuturor cunostintelor, noutatilor dintr-un/despre un domeniu astfel in cat cetatenii sa decida ce doresc in cunostinta de cauza.)

Iata opinia noastra fata de urmatoarele subiecte publice:
1.      Ecologizarea Romaniei
2.      Copiii Romaniei

1.      Ecologizarea Romaniei sau INVESTIM  IN  VIATA
În  5 oct. 2013 am urmărit la tv reportajul România otrăvită. Ruinele industriei comuniste NE BAGĂ ÎN PĂMÂNT cu trei ani mai devreme al dnei Carmen Avram si Alex Nedea, în cadrul emisiunii “In premiera” pe (Antena 3).
Imaginile au fost  cutremurătoare. Am înțeles ca în Romania sunt 100.000 mp de pamant afectat.
Rezultatul acestor zone contaminate cu deseuri radioactive se poate contabiliza astfel:
·         Oameni bolnavi,
·         Destine stramutate,
·         Pericol ecologic (infiltratii, poluari ale panzei freatice,…etc)
·         Pericol de transformare a Romaniei in lada de gunoi radioactiv a globului pentru ca la cate tone de materiale radioactive sunt depozitate in aceste lacuri de cianura nu mai conteaza daca mai arunca si altele importate. Se stie ca depozitarea materialelor radioactive este o activitate costisitoare. Cine ne garanteaza ca Romania nu este atacata de mafia deseurilor chimice?
·         Pierderea de teren/pamant arabil/folositor pentru agricultura.
Cuvintele mele sunt de prisos daca nu urmariti/cititi materialul postat pe net de catre dna Carmen Avram.
Propununem ecologizarea zonelor afectate. Ecologizarea poate aduce urmatoarele beneficii:
a.      VIAȚĂ, reducerea imbolnavirilor, reducerea cheltuielilor cu tratarea cetatenilor afectati de diverse maladii care provin din zonele contaminate si cresterea sperantei de viata.
b.      SALARII , activitatea de ecologizare se poate desfasura doar cu oameni angajati. Salariile reprezinta un venit dar si un mod de a-ti construi o viata, o familie, de a te simti demn.
c.       IMPOZITE pe salarii
d.      DEZVOLTAREA unei industrii de materiale si consumabile necesare in procesul de ecologizare => alte locuri de munca.
e.      Redarea terenurilor afectate in circuitul civil.
Daca ROMANIA ar declansa un astfel de proiect national, ca investitie strategica, in 20 de ani beneficiile ar fi uriase.
 Pentru ca acest lucru sa se intample avem nevoie de vointa civica si o presiune puternica din partea societatii civile asupra politicului.

2.      Copiii Romaniei
Am postat pe facebook imagini cu cativa copii din Mogosoaia care cautau fier printr-un maldar de gunoi. Am vorbit cu mai multi oameni despre acest incident si opiniile au fost impartite.
Vreau sa stiti ca nu toti copiii despre care va vorbeam erau tigani si chiar daca ar fi, sunt cetateni romani, s-au nascut in aceasta societate, au drepturi si in viitor vor avea drepturi si obligatii.
Ma doare ca toate proiectele de lege cu impact major, referitor la copii si drepturile banesti ale acestora la inceput de viata, nu au privit decat primii 2 ani si s-au materializat mai mult ca un drept al mamei in functie de conditia sociala a acesteia si nu in functie de conditia de cetatean. Stiu ca in Romania nu exista diferente intre cetateni pe baza de functii, educatie, loc de munca…etc atunci cand este vorba de drepturi care survin prin banii colectati de la toti contribuabilii (impozite si taxe directe si indirecte), nu exista diferente decat la nivel de constitutie pentru ca altfel s-au creat tot felul de programe populiste menite sa aduca voturi si imagine, si mai ales a creat o diferenta intre copii.
In acelasi timp, in Europa, in tari civilizate, pentru fapte mai mici (minore) in comparatie cu cersitul si cautatul in gunoi, copiii sunt luati/preluati din familiile lor, fara drept de apel (vezi legislatie Suedia).
Propuneri:
a.      Statul sa ridice cuantumul alocatiei de stat pentru copii de la 42 lei/luna la 200 lei/luna pentru a asigura cosul zilnic pentru fiecare copil.
b.      Nu cersit, nu cautat prin gunoi, obligatia parintilor de a trimite copilul la scoala  precum si obligatia de a fi curat (spalat) sunt imperioase. Pentru incalcarea obligatiilor sus mentionate statul preia copiii fara drept de contestatie internandu-i in centre de ingrijire si ocrotire minori. Familia nu va putea interactiona cu minorul pana la 18 ani.
c.       Pentru neglijenta in serviciu din partea functionarilor publici din primarii in raport cu ocrotirea minorilor se impune un spor de pedeapsa de 3 ani puscarie cu executare. Prin neglijenta in serviciu intelegem semnalarea in decurs de 30 de zile a 5 cazuri de copii exploatati/neglijati/abuzati, fara sa fie rude. 

Acest stat nu are nevoie de centre speciale pentru cazare si ocrotire caini fara stapan, acest stat are nevoie sa-si creasca si ocroteasca copiii.
Aceasta este opinia exprimata de Asociația Torța in cadrul proiectului „Parlamentul Strazii.


Cu simpatie,

Elena Panaite
Presedinte Asociatia Torța
0743875908
facebook Parlamentul Strazii,







Victor Rebengiuc în ,,Tatăl,,

 Luni, 4 noiembrie 2024, în cancelaria școlii fiind, am mărturisit colegelor mele, cu o satisfacție triumfătoare, că am fost la teatru. Înde...