joi, 11 ianuarie 2018

Bismarck, diplomație în Europa



Panaite Elena Mona
Master I

1848-1849 a adus în Imperiul  Habsburgic un curent nou, liberalismul, s-a pus capăt perioadei lui Metthernich și a aranjamentelor dirijate de acesta în cadrul Congresului de la Viena din 1815.
Firește că națiunea română a sperat, alături de alte națiuni ale imperiului, ca năzuințele ei de autodeterminare, emancipare, etc  să prindă contur.
Actul de creiere a Dublei Monarhii consfințite de Constituția din decembrie 1867, devenit de facto din momentul încoronării ca rege al Ungariei a lui Francisc Iosif I la 8 iunie 1867, a purtat măsura unei deziluzii pentru români.
Încet dar sigur, printr-o politică perseverentă și unitară a elitelor maghiare, s-a ajuns la acest compromis a împărțirii Imperiului Habsburgic  în două părți, Cisleithania și Transleithania, care rămân unite doar la nivel personal având ca împărat respectiv rege pe aceeași persoană și la nivel administrativ având doar trei ministere comune: finanțe, război și externe.
Tot prin politica pașilor mărunți făcuți de elita maghiară s-a ajuns la situația în care celelalte națiuni, decât cea maghiară, din teritoriul administrat de Pesta să nu se bucure de drepturile și libertățile de care se bucurau națiunile din teritoriul administrat de Viena.
Cu toate acestea împăratul/regele a reuși să impună:  înlăturarea iobăgiei pe cuprinsul dublei monarhii, codul penal austriac și îngrădirea unor privilegii date unor stări sociale.
Treptat s-a văzut că împăratul avea autoritate totală mai mult asupra guvernului din Viena față de cel din Pesta, că dorințele de identificare și afirmare ale Pestei erau incomodate de conviețuirea în cadrul dublei monarhii.
Ce a dus la această situație? La o primă vedere putem spune că lobby-ul elitelor maghiare ar fi fost foarte puternic.
Situația este mult mai complexă și își are rădăcinile în situația geo-politică din regiune, în sistemul de alianțe și interese care evolua în Europa la acea dată.
De ce cred că un stat, care ocupă al doilea loc în Europa ca întindere, după Rusia și al treilea ca număr de populație după Rusia și Germani, ajunge să-și erodeze coeziunea și autoritatea centrului asupra întregului teritoriu mai mult din pricina situației internaționale decât datorită talentului și implicării unei parți din populația acestuia? Pentru că dacă la 1849 Imperiul a fost salvat de alianța cu Rusia acum acest sprijin nu mai este oportun în același timp la granița de vest se întărește și preia conducerea lumii germane un alt stat, Prusia.
Prusia a dispus de un strateg politic inegalabil, Bismarck. El a început să demoleze sistemul instituit de Congresul de la Viena (1815), să înlocuiască politica conservatoare a lui Metternich la nivel de Imperiu Habsburgic  dar și de echilibru european prin dezlănțuirea unui nou concept Realpolitik.
Bismarck privea politica asemeni unei afaceri personale. A introdus votul universal masculin și a dezvoltat cel mai sigur și puternic sistem economic din Europa care a funcționat vreme de 60 de ani.
Cariera lui Bismarck, ascensiunea sa și ideile sale politice, lucrurile făcute de acesta sunt oarecum contradictorii. El a respins vehement ideea ca parlamentul din Francfurth să ofere coroana imperială germană regelui Prusiei ca după mai bine de 20 de ani, după ce el, Bismarck, realizează unificarea lumii germane să-i ofere această coroană regelui Prusiei.
Inițial regele l-a desemnat prim-ministru pe Bismarck pentru că era sătul de starea de gâlceavă și lipsă de consens din rândul clasei politice prusace.
Acum conceptul de Realpolitik a înlăturat ideea de armonie între monarhii Europei și realizarea unei politici de menținere a echilibrului de forțe. Prusia prin Biemarck a înlăturat ideile liberale și și-a impus politica prin forță (războaie). Europa va deveni un vast teritoriu dominat de intrigi și competiție în condițiile în care tehnica a făcut ca modul de a purta războaie să difere de secolul trecut.
După congresul de la Viena avem un aranjament între statele Europei bazat pe respectul pe care și-l purtau Curțile Răsăritene (Prusia-Austria-Rusia), un sistem de alianțe bazat pe relațiile de familie (diferența dintre apelativul frate și prieten în convorbirile dintre monarhi, vezi psihoza lui Napoleon) și un echilibru european al puterii (bazat pe o politică mai veche inițiată de cardinalul Richelieu).
Bismarck a considerat că Prusia este destul de puternică să îndeplinească singură idealul de unitate germană, că nu are nevoie de Rusia și că Austria îl incomodează. El a folosit diplomația agitată și fără logică a lui Napoleon al III-lea pentru ași atinge propriile țeluri (strategic Franța nu avea nevoie în coasta sa, la nord, să se afle un stat național puternic dar pentru că Napoleon era un admirator al mișcărilor naționale a contribuit decisiv la ași distruge singur sistemul defensiv și va juca doar un rol scris de Bismarck).
Iată cea mai bună definire a modului de lucru/acțiune folosit de Bismarck: ,,După ce s-a întors de la Biarritz, Bismarck a întocmit în plan de acțiune, corespunzător scopului pe care și-l stabilise cu cea mai mare claritate: neutralizarea lui Napoleon al III-lea. Împăratul Franței se aștepta la un război lung și istovitor al Prusiei, prin urmare, războiul împotriva Austriei trebuia să fie scurt, fulgerător, pentru ca armata prusacă să se elibereze și să fie pregătită de a acționa pe Rin, înainte ca Napoleon al III-lea să-și poată veni în fire. Pentru ca războiul să dureze puțin, erau necesare două condiții: în primul rând, ca armata austriacă să fie obligată să lupte pe două fronturi, în al doilea rând, imediat după primele victorii asupra armatei austriece, să se ofere Austriei pacea, punându-se condiții minime și cât mai puțin împovărătoare. Austriei trebuie să i se ceară doar să renunțe la orice amestec în treburile Germaniei și să nu împiedice transformarea neputincioasei Confederații Germane într-o nouă uniune a statelor germane sub hegemonia Prusiei.......Dacă Austria după înfrângere, va fi de acord să încheie pacea, aceasta va trebui semnata numaidecât...,,[1]. Mai trebuie menționat că Biarittz era o stațiune unde Bismarck s-a întâlnit cu Napoleon al III-lea. Acest pasaj, poate cel mai relevant pentru a arăta cum funcționa filozofia lui Bismarck ne arată complexitatea jocului creionat pentru a obține supremația în lumea germană. Probabil pentru ceilalți jucători politici (regi, împărați, generali) acest mod de a gândi și acționa era sub demnitatea lor.
În acele vremuri Prusia lui Bismarck nu avea interese și complicații decât pentru supremația în lumea germană. Rusia avea angajate în Europa de Est, Asia și Imperiul Otoman. Marea Britanie avea de gestionat un imperiu complicat și era interesată de menținerea unui echilibru de forțe în Europa. Franța era într-o situație complicată în imperiul colonial, în Italia dar și Mexic. Austria era preocupată de Italia, Balcani și influența sa în Confederația Germană. Prusia era înafara acestor complicații, se baza pe o economie puternică și considera că trebuie să iasă din automatismul existent și să își vândă sprijinul acelora care oferă mai mult.
În 1856 Bismarck declară că Prusia conservatoare trebuie să vadă în Napoleon un instrument benefic, că acesta nu este atât de șiret și că dacă Napoleon este o spaimă pentru lumea germană respectiv Austria care se temea de dorința sa de expansiune, pentru Prusia acest fapt este benefic deoarece va face ca Austria să facă concesii mai multe pentru Prusia.
În 1860 Bismarck este iar în conflict ideologic cu alți lideri prusaci (gen. Gerlach), în timpul agresiunii franceze asupra teritoriilor din Italia ale Imperiului Habsburgic.
Bismarck consideră că dacă Austria va pierde acele teritorii va putea fi silită să se retragă și din Germania, dorea să folosească această experiență ca un precedent. Este clar că modul învechit de gândire a generației lui Metternich nu se potrivea lui Bismarck.
Bismarck era omul timpului sau si i se potrivea teoria evoluționismului, cel mai bine adaptat va supraviețui.
El considera că are obligația să evalueze ideile ca forțe în relație cu toate celelalte foțe relevante în luarea deciziilor și trebuie judecate în funcție de cât de bine pot servi interesului național. În concluzie, dacă Franța putea servi unui interes Prusac astăzi, era aliatul Franței, daca mâine Austria putea servi interesului Prusac, era aliatul Austriei.
Bismarck credea că alianța cu Austria nu era necesară pentru a menține stabilitatea interna în lumea germană sau pacea în Europa, el considera că această idee inhibă Prusia în țelul ei de a unifica Germania.
Strategia lui Bismark era să slăbească Austria cu orice ocazie.
În 1854, în timpul războiului Crimeii, Bismarck a sugerat ca Prusia să exploateze ruptura dintre Austria cu Rusia pentru că era oportun.
În 1859, în timpul războiului Austriei cu Franța și Piemontul,  Bismarck cerea Prusiei să încurajeze ca războiul care avea să le obosească  pe combatante și apoi să plece trupele prusace spre sud și să ridice bornele de hotar, să le pună în ,,raniță,, și să ajungă până la lacul Constanța.
Toate planurile lui Bismarck nu aveau ecoul cuvenit până când Viena nu a rupt relațiile cu Rusia după războiul Crimeii.  Viena s-a alăturat adversarilor Rusiei și deci Sfânta Alianță s-a dezintegrat. Acum se va produce o ,,revoluție diplomatică,, vechile alinațe sau principii de politica externă s-au rupt.
În aceste condiții de politică externă dificilă evoluează casa de Habsburg, dintr-o nefericită strategie își periclitează relațiile politice externe care îi asigurau o liniște internă.
Mai mult ca sigur că abilul Bismarck a investit sume consistente în presiunea făcut de elitele maghiare asupra Vienei.
Viena lipsită de protecția umor alianțe puternice (Rusia), după războiul pierdut în 1866, cu reale probleme financiare și o tensiune crescută în rândurile populației a fost nevoită să accepte dubla monarhie.
Guvernul de la Budapesta a renegociat mereu drepturile și obligațiile sale în raport cu împăratul. Viena nu a putut să-și mai impună reformele în teritoriul pe care nu-l mai administra direct. Budapesta a dat o lege a minorităților dar aceasta nu a fost respectată.
Cum va fi evoluat situația internă a Imperiului Habsburgic dacă nu pierdea alianța cu Rusia? Cum va fi evoluat și situația românilor din imperiu? Se ajungea la formarea unui stat federal?

Bibliografie
1.    Kissinger Henry, Diplomația, Editura All, 2003
2.    Jelavich Barbara, Istoria Balcanilor, secolele al XVIII-lea și al-XIX-lea, Institutul European
3.    V. A. Zorin, V.S. Semionov, S.D. Skoskin, V.M. Hvostov, Istoria Diplomației în III volume, Editura Științifică, București,
4.    Lieven Dominic, Empire, the russian Empire and Rivols, Yale University Press, 2000
5.    Brownstone David, Franck Irene, Enciclopedia războaielor de la anul 100.000 ÎHr până în prezent, Editura Lider & Editura Luceafărul,
6.    Dr. Bodea Oana, Un timp al schimbărilor în Aufklarung și Vormarz, o istorie comparată,




[1] V. A. Zorin, V.S. Semionov, S.D. Skoskin, V.M. Hvostov, Istoria Diplomației în III volume, Editura Științifică, București, 1962, pg. 627.

Niciun comentariu:

Kybalion

                                                                                                                                            ...