luni, 28 ianuarie 2013


Capcana falselor valori


        Televizorul este ,inca, cel mai percutant mijloc de transmitere a informatiei in societate. In aceasta lume a presei cosmopolite, aservite politic si financiar unde multi corifei de ieri se vand pe aproape nimic astazi, am surprins un pasaj dint-o emisiune (probabil in reluare) unde interlocutoarea invitata vorbea despre eroinele de la Nucsoara (fostul jud. Mehedinti). Orice alt subiect cu “VIP-uri de guma” sua politicieni guralivi dar fara coloana vertebrala, care spun “nimic”, si tipa unii peste altii, mi s-a parut cel putin RIDICOL.  (Capcana falselor valori )
O doamna trecuta de prima tinerete, vorbea, evoca sacrificiul dezinteresat al unor femei care s-au comportat in viata aceasta cu decenta, cu respect de sine, cu omenie, riscandu-si  viata, sanatatea, bunurile in numele onoarei, dorintei de a fi oameni liberi.
Elisabeta ,Victoria , Aurelia, Filofteia, Maria, Verona, Teodora …….nu isi aparau bogatia, nu isi aparau privilegiile  sociale, ele isi aparau fii, barbatii, aparau si ajutau oameni. In zona aceea s-a format un grup de partizani care sperau intr-o actiune anglo-americana de salvare a Romaniei din ghiarele URSS. Sarmanii nu aveau sa stie ca fuseseram de mult uitati.  Aceste femei nu sabotau Romania,  ele ajutau cu : un pachet de tigari, chibrituri, o haina, un bot de mamaliga….sau le spuneau parintilor celor din munti sa se plimbe prin sat intr-un anumit loc astfel incat fii lor sa-i poata vedea cu binoclul. Pentru astfel de fapte au fost oameni condamnati la moarte sau la ani grei de puscarie si li s-au confiscat  pamanturile.
Cei ce au anchetat sau au dat sentinte si-au facut o cariera stralucita. Dupa revolutie multi au incasat pensii frumoase si au defilat si pe la TV iar noi i-am auzit/ascultat.
Dupa emisiune am cauta pe net “Nucsoara eroine”. Tot ce am citit despre acei oameni m-a cutrenurat.
In 1959 au fost oameni  executati   pentru ca au ajutat  partizanii. De ce?
Dumneata  cititorule in ce an te-ai nascut?
Dupa “Revolutie” aceste femei si-au cautat ani buni dreptatea prin instante incercand sa-si recapete pamantul furat de “carieristii/ slugile obediente ale regimului comunisto-sovietic (de ocupatie)”. Nu va imaginati ca acel pamant valora prea mult. Un petec de pamant la tara.
Dar ce m-a impresionat cel mai mult: nu le-am vazut facand cozi pe langa Palatul Victoria pentru a capada drepturi asa cum fac revolutionarii. Nu au fost promovate de televiziuni. Sunt mult mai interesante siliconatele sau hotii care trebuie sa-si etaleze aroganta/imposture/incultura.
Am descoperit, citind despre grupul de la Nucsoara, un erou colectiv al natiunii romane. Am inteles cum mii de ani, ascunsi in codrii si ajutati de cei ramasi la vatra, pe acest paman au fost destui oameni liberi.
Acest erou colectiv, tacut si necunoscut (uitat) poate fi primul pas spre regasirea acestui neam.
Daca aveti timp si puterea de a citi despre durerea si lupta acestor oameni va rog sa cautati informatii despre Nucsoara.
Sunt multe rani in sufletul acestui popor. Si cea mai mare este cea provocata de romani contra romanilor.

P.S. Daca stiti si povestea  altor  eroi din rezistenta va rog sa imi scrieti. Am auzit ca in zona Manastirii Horaita ar fi fost Balta (fost ofiter).
Elena Mona Panaite
www.asociatiatorta.blogspot.com

Niciun comentariu:

Kybalion

                                                                                                                                            ...