duminică, 20 ianuarie 2013

Stiati ca:


1. Brasovul a fost infiintat de catre Cavalerii Teutoni in anul 1211?

2. Personajul Coana Chirita din operele lui Vasile Alecsandri a existat in realitate si se numea Anastasia Greceanu, nascuta Bals?

3. Langa localitatea Sighetu Silvaniei, pe unde se presupune ca a trecut armata lui Mihai Viteazul, mai exista si azi un gorun denumit „Gorunul lui Mihai Viteazul”? Legenda spune ca s-ar fi odihnit la umbra acestui gorun secular.

4. Dacii considerau ca aurul aduce ghinion si, din acest motiv, purtau doar podoabe din argint?

5. Insulina, substanta necesara tratarii diabetului, a fost descoperita de catre medicul roman Nicolae Paulescu? Cu toate acestea, Premiul Nobel a fost acordat pentru descoperirea insulinei altor cercetători, din Occident.

6. Globe-trotterul roman Dumitru Dan a cucerit tilul mondial pentru inconjurul pamantului pe jos, pe o distanta de circa 100.000 km, in aproximativ 6 ani, performanta neegalata pana azi.

7. Braga este varianta romaneasca a unei bauturi orientale care s-a raspandit in tarile cu influenta otomana?

8. Romania se afla in topul primelor 10 tari din Europa care au introdus automobilul in circulatia rutiera.

9. Generalului Mercy (general de cavalerie, Claudius Florimond conte de Mercy, guvernator al Banatului Timisoarei, intre 1716-1734) i-a fost prezentat un roman din districtul Caransebesului, pe nume Iancu Cuvin, in varsta de 172 de ani si sotia sa, Sara, de 164 de ani. Ei au fost casatoriti vreme de 147 de ani si au murit in 1728. Generalul a pus sa fie pictati si a trimis apoi tabloul imparatului Carol al VI-lea, care l-a expus in galeria sa de pictura de la Viena.

10. In anul 1827 Petrache Poenaru, membru al Academiei Romane si unul dintre organizatorii invatamantului national inventeaza predecesorul stiloului modern, numit “condei portaret, fara sfarsit, alimentandu–se singur cu cerneala”.

11. Romanul Emil Racovita este fondatorul biospeologiei, in anul 1904.

12. Un roman, Grigore Briscu (1884-1965), este inventatorul elicopterului si al motorului rotativ. El a inventat un elicopter in anul 1909, iar motorul rotativ si l-a brevetat la Oficiul Roman de Inventii sub nr. 2323/2046 din 1912.

13. Henri Coanda a inventat in anul 1933 un aparat de zbor asemanator cu o farfurie zburatoare, denumit "aerodina lenticulara".

14. Romanul Henri Coanda construieste primul avion cu reactie din lume in anul 1910.

15. Primul spectacol cinematografic din Romania a avut loc la Bucuresti, la data de 27 mai 1896.

16. Taranul autodidact Badea Cartan a calatorit pe jos pana la Roma pentru a vedea cu ochii lui Columna lui Traian si alte marturii despre originea latină a poporului roman.

17. Anghel Saligny construieste in premiera mondială la Braila si la Galati silozuri din beton armat (pentru poduri).

18. Prima ascensiune din Romania cu un balon a avut loc in anul 1815 la Iasi.

19. Bucuresti a fost primul oras din lume iluminat cu petrol, in anul 1858.

20. Timisoara a fost primul oras european iluminat stradal cu energie electrica, in anul 1884.

21. In anul 1885 medicul roman Victor Babes scrie primul tratat de bacteriologie din lume.

22. Cu o lungime de 4.369,5 m, Tunelul Teliu de pe calea ferata Harman - Intorsura Buzaului, este cel mai lung tunel de cale ferata din Romania.

23. Desenele rupestre, din pestera de la Cuciulat - judetul Salaj (10000 -7000 i. Chr.), sunt unice pe teritoriul Romaniei si sunt primele manifestari de acest gen, din sud-estul Europei.

24. Zona Magurii Simleului, cu cele 15 tezaure dacice descoperite, reprezinta spatiul cu cea mai mare densitate de astfel de descoperiri din Romania, după Sarmizegetusa.

25. Complexul monastic Hurezi din satul Romanii de Jos, judetul Valcea, este cel mai mare ansamblu de arhitectură medievala pastrat in Tara Romaneasca, ctitorie a domnitorului Constantin Brancoveanu.

Material trimis de Alexandru Speriatu din Branesti

Un comentariu:

Anonim spunea...

Bravo Alexandru , chiar nu stiam de 19

Victor Rebengiuc în ,,Tatăl,,

 Luni, 4 noiembrie 2024, în cancelaria școlii fiind, am mărturisit colegelor mele, cu o satisfacție triumfătoare, că am fost la teatru. Înde...