Credem cu tarie ca :”Noi suntem Romania!”
Ceea ce inseamna ca aceasta tara arata asa cum noi dorim sa arate, este ceea ce suntem fiecare dintre noi, cu bune si rele, cu lucruri / fapte frumoase sau urate. Noi suntem Romania atunci cand aruncam hartii pe jos dar si atunci cand unul dintre ai nostrii inventeaza un tratament revolutionar pentru refacerea muschiului inimii.
Nu are rost sa argumentam mai mult sintagma enuntata mai sus. Acesta ete purul adevar. Si da, vrem sa schimbam cate ceva ce nu este tocmai bine.
Timp de prea multi ani, valorile socio-politice si economice au fost bulversate. Societatea, bulversata dupa revolutie si in schimbare, nu s-a asezat pentru ca-i lipseste NUMITORUL COMUN care sa-i permita sa se armonizeze.
Intr-o astfel de societate, intr-o continua agitatie, fara valorile umane, morale si sociale general recunoscute si aceptate cam toate sistemele noastre, respectiv: invatamantul, sanatatea, siguranta sociala s-au prabusit.
Ne-am propus sa incercam o dezbatere publica pentru a vedea, intelege ce cred compatriotii nostrii despre fiecare sistem in parte. Vrem sa cristalizam in cateva idei generale, cum vrem sa reconstruim invatamantul, sanatatea, siguranta individului, etc.
Este o activitate grea. Ne propunem ca fiecare sa se poata exprima liber, fara constrangeri pentru ca Romania apartine fiecaruia dintre noi, indiferent cat de bogati sau saraci suntem.
Proiectul se va desfasura pe perioada unui an calendaristic astfel:
- In primele 6 luni se va lansa dezbatere pe blog si facebook,
- In lunile 6-9 se vor cristaliza/enunta/formula cateva idei generale
- In lunile 9-12 se vor propune spre votare, si adunare de semnaturi, ideile generale.
Dupa un an calendaristic Asociatia Torta va trimite Parlamentului si presei ceea ce vor romanii de la sistemul de invatamant din Romania.
Aceasta dezbatere pleaca de la idea ca orcine poate sa-si manifeste dorinta fata de ceea ce vrea de la invatamantul romanesc; este necesara aceasta dezbatere pentru a genera o transformare a acestuia deoarece sitemul nu mai este functional (nu obtine rezultate comparativ cu inverstitia facuta in el si, de cele mai multe ori, nu are nici utilitate).
Propuneri:
1. Salarizarea cadrelor didactice sa se faca in functie de performanta (nr. de elevi prezenti la ore, rezultate scolare la admiterea in licee, facultati etc.)
2. Bonificatie de parcurs (sa se acorde generatiei de elevi respective daca un nr de x elevi dintr-un liceu promoveaza examenul de bacalaureat si profesorul i-a predat in clasa a X-a atunci profesorul primeste bani dupa ce acei elevi promoveaza BACUL)
3. Dublarea orelor de sport
4. Introducerea unei ore de “Lucru manual” , “Arte culinare”sau “Agricultura”
5. Introducerea unor ore de muzica si desen in liceu
6. Introducerea unor ore suplimentare de lectura
7. Controlul mai drastic al modului de functionare al facultatilor.
8. Calcularea sumei de bani pe care statul o cheltuie cu fiecare elev (de la gradinita la facultate) pentru scolarizare, si virarea intr-un cont bancar anual. Daca acesta opteaza pentru a urma cursuri scolare din unitatile de invatamant particulare, parintele sa poata plati, in parte, costul scolarizarii folosindu-se si de banii pe care statul ii aloca copilului.
9. Rambursarea unei sume de bani pentru studiile universitare efectuate gratuit daca dupa terminarea facultatii nu ramane sa lucreze minim 10 ani in Romania.
.
.
ASTEPTAM PROPUNERILE DUMNEAVOASTRA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu