duminică, 15 martie 2015

Despre jocul de sah si politica romaneasca a anului 2015

Evolutia situatiei din ultimele zile incepe sa contureze din ce in ce mai clar ipoteza emisa anterior: e o lovitura magistrala pusa la cale de Blaga si executata de DNA. Avand in vedere si mutarile referitoare la Valcov si Sova, incepem sa intrezarim complexitatea planului care il repozitioneaza pe Blaga in balanta puterii si creaza premise tangibile noului PNL de a accede la putere, evident doar sub comanda lui Blaga.
Asfel, pana acum s-au intamplat urmatoarele:

1. Arestarea lui Vanghelie: cu siguranta Vanghelie va "da pe goarna" tot ce stie despre Ponta si PSD, dar si despre Udrea si Basescu. Si, cu siguranta, va povesti si despre aranjamentele facute cu Atanasiu de la PNL. Adevaruri, cel putin stanjenitoare, vor iesi la suprafata despre asazisul "alt mod de a face politica" promovat public de cei de la PNL - fac aici o paranteza si constat ca, chestia cu alt "mod de a face politica", enuntata de Iohannis si preluata de PNL-ul vechi ca si deviza tutelara, nu a tinut mai mult de 2 luni; in momentul de fata pnl-isti, cu Gorghiu, Tase si Petrache, ar face orice fel de politica numa' sa ajunga si ei la cascaval, ca postul prelungit nu prea face bine la stomac. Cat despre Udrea si Basescu, daca Vanghelie incepe sa spune cati bani a dat si ce servicii a prestat, toata credibilitatea matelotului si a sirenei se duce pe apa sambetei.

Din cauza personajului extrem de pitoresc reprezentat de Vanghelie, exista posibilitatea ca scandalul legat de el sa se transforme intr-un cazan plin cu rahat. In acest caz, este interesant sa vedem cine va fi impins sa se balaceasca in cacao, chiar daca are legatura sau nu cu speta in cauza.

2. Implicarea lui Rares Bogdan: lui Rares Bogdan "i s-a aratat pisica". Nu conteaza daca a primit sau nu bani la punga, conteaza doar efectul creeat in randul opiniei publice. Avand in vedere reactia jurnalistului, se pare ca a functionat la maximum si astfel, cea mai importanta goarna a PNL-ului gorghist si a lui Iohanis a fost temperata si, posibil, reorientata. Cred ca o sa vedem o atitudine mai echilibrata in cea ce priveste PNL si PDL-ul. Probabil ca PNL-ul nu va mai fi oastea de cruciati ai sfantului Iohannis iar PDL o adunatura de necurati, care terfelesc nobilele idealuri iohanniste.

3. Mentionarea numelui lui Iohannis: pare a fi primul impins sa se balaceasca in cacao desi, cel putin la o prima vedere, nu are nimic de a face cu acest scandal. Si lui Iohannis i s-a prezentat cam ce ar urma sa se intample daca continua sa sprijine PNL-ul demoazelei Gorghiu in detrimentul PDL-ului lui Blaga.

4. Chemarea lui Valcov la DNA: se ataca,  defapt, temelia de credibilitate a noului Cod Fiscal, arma care ar putea duce la mentinerea la putere a lui Ponta.

5. Cererea de arestarea  a lui Sova: coroborata cu chemerea la DNA a lui Valcov, ne creaza imaginea amplorii atacului efectuat impotriva lui Ponta direct, "pe persoana fizica".

O suma de evenimente intamplate in ultima perioada pot fi interpretate in registrul luptei de putere furibunde din interiorul PSD si care este speculata de adversarii politici, de cei care stiu si fac politica nu de cei care doar se plimba pe la televizor. Redeschiderea dosarelor mineriadelor acum, pare doar o lovitura de imagine data lui Iliescu si a fostilor tovarasi care ar putea constitui un pol de putere si influenta in PSD, in perspectiva alegerilor pentru sefia partidului. In acest fel, statul moral a lui Iliescu a fost compromis si o eventuala regrupare o unor forte in jurul lui nu mai este posibila. Mutarea cu Valcov la DNA ar putea constitui un avertisment extrem de grav aratat aripii pontiste. Temelia mecanismului lor de mentinere la putere ar putea fi afectata serios. Defapt, este o sperietoare pentru intreg PSD-ul. Daca se compromite Codul Fiscal, sansele integului PSD de a se mentine la putere si inclusiv de a obtine rezultate bune la alegerile din 2016 scad dramatic. Asta e o tema de gandire pentru toti liderii psd-isti. Si, nu in cele din urma, cererea de arestare pe numele lui Sova. Atac direc la Ponta. Daca Ponta blocheaza votul va declansa o isterie media contra lui, ceea ce va justifica luarea unor masuri dramatice de catre partid. Daca il da pe Sova pe mana justitie, exista posibilitatea nenula, nu ca Sova sa spuna ce stie ci, sa se justifice aruncarea pe piata a informatiilor care deja se stiu si care l-ar compromite grav pe Ponta. Ceea ce ar duce iarasi la intreprinderea unor actiuni dramatice de salvare a imaginii partidului, a asumarii responsabilitatilor fata de membrii de partid, bla-bla-bla.... etc... adica de mazilire a carlanului Ponta.

Interesant, nu?

Niciun comentariu:

Kybalion

                                                                                                                                            ...