sâmbătă, 21 martie 2015

ganduri.....si iar ganduri I

Evenimentele desfasurate in ultima saptamana au confirmat ipoteza prin care spuneam ca, unul din scopurile principale ale arestarii lui Vanghelie il reprezinta compromiterea cuplul Udrea-Basescu. Al doilea, ar fi crearea posibilitatii de a socoate pe piata unele documente extrem de compromitatoare la adresa lui Ponta.

Trebuie remarcat ca, arestarea lui Vanghelie a mai produs un efect "pervers": dintr-o data, partidul initiat de Geoana a devenit frecventabil, cel putin in acceptiunea unor psd-isti. "Plecarea" lui Vanghelie si extrem de probabil lipsa lui mai indelungata (posibil intre 7si 12 ani) a creat premisele ca, o parte dintre psd-istii nemultumiti de Ponta, dar si toti cei care vor sa ramana in sferele puterii sa se poata indrepta spre Geoana. Aceasta posibilitate a fost confirmata de reactia lui Ponta, care s-a materializat prin atacurile lansate la adresa lui Geoana de Hrebenciuc si altii, care il acuza de matrapazlacuri in finantarea campaniei electorale din 2009. Eu nu cred ca aceste acuzatii vor avea vreun efect, ceea ce ar confirma faptul ca Geoana "a fost desemnat" ca bazin de acumulare pentru frustratii si, evident, fripturistii din PSD.

Un alt eveniment important care ar reconfigura total spatiul politic va fi arestarea lui Sova, domnul Goe al zilelor noastre, baiatu' lu' mamitica,  arestare care, cred eu, va avea loc saptamana viitoare. Cel mai probabil va avea loc urmatorul scenariu: arestarea lui Sova, cu tot circul mediatic cu care ne-am obisnuit, tinerea lui la beci vreo saptamana dupa care, scoaterea pe piata a "dezvaluirilor" facute de Sova in fata procurorilor. Pentru savoare, e posibil ca, aici sa fie adaugate si "picanteriile" obtinute de la Vanghelie. Astfel opinia publica va fi pregatita pentru un eveniument major in viata publica romaneasca, dar si europeana si anume, punerea sub acuzatie a unui prim-ministru in functie. In acest caz Ponta va fi nevoit sa-si prezinte demisia.
Demisia lui Ponta va duce automat la mari convulsii in PSD. Daca nu se va reusi debarcarea lui imediata, probabil ca PSD se va sparge. Cu siguranta, cel putin oportunistii se vor reorienta spre gruparea lui Geoana.

Daca Ponta nu ar fi atat de imbecil, ar fi facut un congres PSD exact in zilele astea si ar fi cedat sefie PSD-ului lui Maior sau, de ce nu, chiar si Rovanei Plumb, urmand ca, prin aceasta mutare sa salveze PSD-ul in forma lui actuala. In acest fel PSD,  cel putin, ar fi putut ramane in prima linie, putand avea o oarecare influenta la formarea unui nou guvern.

Dar Ponta confirma ca e un nesimtit egoist si narcisist care prefera sa sacrifice un partid intreg doar pentru a incerca sa-si salveze cariera politica, cariera care oricum s-a terminat in momentul in care si-a depus candidatura la prezidentialele din 2014. Putea sa o incheie in mod onorabil, printr-o retragere in linia a doua, urmand ca sa astepte oportunitatea de a reveni in prim-plan. Pe de alta parte, ca sa fim cinstiti, cred ca si partidul isi merita soarta pentru ca, nu a facut decat sa-i tina isonul "micului Titulescu", fara a avea nicio reactie consistenta la toate derapajele lui Ponta. Singurul care a avut ceva de spus, si aici ma refer la domnul Catalin Ivan, cu acceptul complice al partidului, a fost mazilit. Oricum, discursul domnului Ivan s-a dovedit a fi un discurs bun, cu bun simt si realist si cred ca, daca domnul Catalin Ivan va beneficia de sustinerea corespunzatoare, va putea initia un proces de reformare a PSD-ului si a modului de a face politica a PSD-ului.

... asa ca, asteptam cu interes ceea ce se va intampla saptamana viitoare...

Niciun comentariu:

Kybalion

                                                                                                                                            ...